Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


accessguide

Az atlasz elérése, bejelentkezés

Az atlasz.elte.hu elérése korlátozva van. Nem lehet bárhonnan elérni. Jelenleg az ELTE, a BME és az MTA hálózataiból lehet elérni. Ez a korlátozás igény szerint bővíthető bármely hazai vagy külföldi egyetem/kutatóintézet hálózatával. Biztonsági okokból viszont nem szeretnénk túl nagy nyitást.

Interaktív használat

Interaktívan elsősorban és szinte kizárólag karakteresen (parancsoros) lehet használni. Valamekkora unix vagy linux tudás szükséges az atlasz használatához. Erősebb linux tudással több mindent lehet csinálni a gépen, kevesebb tudással kevesebbet.

SSH protokollal lehet belépni az atlasz.elte.hu néven elérhető fejgépre. A fejgép ssh kulcsának lenyomata:

RSA key fingerprint is 39:7e:71:24:12:87:0d:6e:29:ab:29:bf:94:21:3d:af.

Lehetséges SSH publikus kulccsal is belépni az atlaszra, nem kell feltétlen a jelszó. Kerberos tickettel jelenleg nem lehet belépni az atlaszra, de az atlaszról a caesar login gépére igen. (Az atlasz csak félig kerberizált.)

File feltöltés, letöltés, file-ok elérése

Az atlasz csak ssh protokollon érhető el. az atlaszon nincsen sem web szerver, sem ftp szerver. Az atlaszon a home (a /users hierarchia) és a projectterület (a /project hierarchia) minden belső node-on ugyanúgy látszik, a fejgépen is, a számoló node-okon is. Viszont a számoló node-on lévő /tmp az lokális, minden számoló node-on van egy, de ezek különböznek. A lokális adataidat a feldolgozás befejeztével mentsd el a home vagy a project területre.

Világ -> atlasz irány (feltöltés)
  • Ha az adat egy web szerveren vagy egy ftp szerveren van, akkor az atlaszon interaktívan kiadott wget paranccsal az másolható az atlaszra.
  • Ha az adat egy elérhető szerveren vagy munkaállomáson van (ELTE, a BME és az MTA hálózatai) akkor onnan sftp vagy scp (windows alatt winscp) paranccsal lehet az adott adatot felmásolni. Ilyen esetben javasolt a fejgép helyett az sftp.atlasz.elte.hu használata.
  • Ha az adat nincs egy elérhető szerveren (pl otthon van) akkor előbb egy elérhető szerverre kell felmásolni.
Atlasz -> világ irány (letöltés)
  • Csak az sftp/scp protokolok használhatóak.
  • Ha az adat célja nem egy elérhető szerver, akkor valami elérhető szervert közbe kell iktatni (pl. egy tanszéki szervert).
Atlasz területeinek felcsatolása távoli megosztásként
  • Az ELTE, BME és az MTA hálózataiban lévő számítógépről sshfs megoldással többen is használják az atlaszon lévő területeiket. Ekkor sshfs célként az sftp.atlasz.elte.hu javasolt, annak lényegesen nagyobb rendelkezésre állása miatt.

Grafikus használat

A fejgépen van néhány grafikus program telepítve. ezek használatához az SSH protokoll grafikát átvívő üzemmódját kell használni. Példa:

munkaallomas:~$ ssh -n -X atlasz.elte.hu 'xterm'

Ez a megoldás nem túl gyors, komolyabb grafikát igénylő alkalmazások roppant lassúak lesznek. Néhány grafikont gnuplottal megnézni viszont hatékony.

accessguide.txt · Utolsó módosítás: 2013/02/26 14:50 szerkesztette: oki