Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


nobackup

Az atlaszon nincs a felhasználói adatokról mentés!

Kérünk mindenkit, hogy a kritikus adatiról készítsen maga biztonsági mentést, ami az atlaszon kívül legyen.

Miért nincs?

Egy rendszeres, stabil, megbízható mentéshez a következő erőforrások kellenek:

  1. hely, ahova elfér mégegyszer az összes adat
  2. rendszeresen idő, amíg az adat átmegy az aktív területről a védett területre

Az első erőforrás ára egyszerű: bármilyen rendelkezésre álló X pénz esetén a backuppal ellátott diszkrendszer fele akkora, mint a backup nélküli diszkrendszer. Az atlaszon kifejezetten olcsó (+gyors+nagy) diszkrendszert alkalmazunk, nem lehet ennél olcsóbb nagy kapacitású rendszert venni, ennek megfelelően a backup terület is ilyen lenne.

A második erőforrás hatása nehezebben becsülhető. Az atlaszon az összes user adat cca 3 nap alatt olvasható fel az ST01 szerverről. Egy teljes backup legalább 3 napig tartana. ez alatt a 3 nap alatt az ST01 teljesítménye, és ezáltal az egész cluster teljesítménye igen jelentősen csökkenne, gyakorlatilag a nullára. Ha iparági szokások szerint hetente végzünk teljes mentést, akkor a teljes cluster az idejének 42%-ban nem használható. Ha egy lazább szabályzás szerint havi teljes mentést, és heti inkrementális (fél nap futásidő) mentést választunk, akkor is a teljes rendszer idejének 16%-ban csak mentést csinál.

A mentésnél tehát az ember kifizeti egyrészt a mentő terület árát, másrészt természetben is fizet, az erőforrások 16% - 42% -val. Ha nem akarja a rendelkezésre álló kapacitást csökkenteni, akkor bőviteni kell a clustert, hogy a mentés után maradó kapacitás megegyezzen a mostani mentés nélküli kapacitással.

És így eljön az a pillanat, hogy dönteni kell: mit választ az ember bármekkora X pénzért:

  • fele akkora rendszert + mentést
  • teljes méretű rendszert mentés nélkül.

Ezen az áron senki nem akart nálunk mentést az előzetes felmérések alapján.

Mi lehetne mégis?

Ha konkrét (és elég sok) igény merül fel az archiv vagy a backup területre, akkor lehet biztosítani olyan szolgáltatást, ahova a felhasználók maguk teszik fel az általuk kigondolt gyakorisággal az archiválni/menteni kívánt adataikat. Jelenleg az NIIF fejleszt/tervez ilyen szolgáltatást. Ha elkészülnek vele, valami módon integráljuk az atlasszal. Jelentős egyetemi érdeklődés (8M forint csak erre) esetén indítunk mi is ilyen projectet.

nobackup.txt · Utolsó módosítás: 2013/02/27 11:08 szerkesztette: maulis