Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


nobackup

Az atlaszon nincs a felhasználói adatokról mentés!

Kérünk mindenkit, hogy a kritikus adatairól készítsen maga biztonsági mentést, ami az atlaszon kívül legyen.

Miért nincs?

Egy rendszeres, stabil, megbízható mentéshez a következő erőforrások kellenek:

  1. hely, ahova elfér még egyszer az összes adat
  2. rendszeresen idő, amíg az adat átmegy az aktív területről a védett területre

Az első erőforrás ára egyszerű: bármilyen rendelkezésre álló X pénz esetén a backuppal ellátott diszkrendszer fele akkora, mint a backup nélküli diszkrendszer. Az atlaszon kifejezetten olcsó (+gyors+nagy) diszkrendszert alkalmazunk, nem lehet ennél olcsóbb nagy kapacitású rendszert venni, ennek megfelelően a backup terület is ilyen lenne.

A második erőforrás hatása nehezebben becsülhető. Az atlaszon az összes user adat cca 3 nap alatt olvasható fel az ST04 szerverről. Egy teljes backup legalább 3 napig tartana. ez alatt a 3 nap alatt az ST04 teljesítménye, és ezáltal az egész cluster teljesítménye igen jelentősen csökkenne, gyakorlatilag a nullára. Ha iparági szokások szerint hetente végzünk teljes mentést, akkor a teljes cluster az idejének 42%-ban nem használható. Ha egy lazább szabályzás szerint havi teljes mentést, és heti inkrementális (fél nap futásidő) mentést választunk, akkor is a teljes rendszer idejének 16%-ban csak mentést csinál.

A mentésnél tehát az ember kifizeti egyrészt a mentő terület árát, másrészt természetben is fizet, az erőforrások 16% - 42% -val. Ha nem akarja a rendelkezésre álló kapacitást csökkenteni, akkor bőviteni kell a clustert, hogy a mentés után maradó kapacitás megegyezzen a mostani mentés nélküli kapacitással.

És így dönteni kell: mit válasszon az ember bármekkora X pénzért:

  • fele akkora rendszert + mentést
  • teljes méretű rendszert mentés nélkül.

Az előzetes felmérések alapján mindenki teljes értékű, mentés nélküli rendszert pereferált a fele méretű, mentéssel ellátott rendszer helyett.

Mi lehetne mégis?

Ha konkrét (és elég sok) igény merül fel az archiv vagy a backup területre, akkor lehet biztosítani olyan szolgáltatást, ahova a felhasználók maguk teszik fel az általuk kigondolt gyakorisággal az archiválni/menteni kívánt adataikat. Jelenleg terv sincs erre.

nobackup.txt · Utolsó módosítás: 2021/02/26 17:42 szerkesztette: system