Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


swintro

Különbségek

A kiválasztott változat és az aktuális verzió közötti különbségek a következők.

Összehasonlító nézet linkje

Előző változat mindkét oldalon Előző változat
swintro [2013/02/26 15:07]
oki Program csomagok debian stable preferencia
swintro [2015/11/25 15:20] (aktuális)
maulis
Sor 3: Sor 3:
 Nincs mentés! Mindenki maga gondoskodjon a pótolhatatlan adatai védelméről,​ mentéséről. ->​[[nobackup]] Nincs mentés! Mindenki maga gondoskodjon a pótolhatatlan adatai védelméről,​ mentéséről. ->​[[nobackup]]
  
-Az atlasz név alatt jelenleg ​59 darab számoló node szolgál. Ezen kívül egy kiemelt szerver, a [[headnode|fejgép]]. A fejgépre lehet bejelentkezni,​ a fejgépen lehet programokat fordítani, tesztelni. A többi gép a nagy számításigényű programok futtatására (tehát számolásra) szolgál.+Az atlasz név alatt jelenleg ​58 darab számoló node szolgál. Ezen kívül egy kiemelt szerver, a [[headnode|fejgép]]. A fejgépre lehet bejelentkezni,​ a fejgépen lehet programokat fordítani, tesztelni. A többi gép a nagy számításigényű programok futtatására (tehát számolásra) szolgál.
  
 A rendszeren Linux fut. Pontosabban Debian GNU/Linux. A rendszer használatához Linux parancssoros felhasználói ismeretek szükségesek. ​ A rendszeren Linux fut. Pontosabban Debian GNU/Linux. A rendszer használatához Linux parancssoros felhasználói ismeretek szükségesek. ​
Sor 14: Sor 14:
 Nincsen általánosan,​ mindenhonnan elérhető scratch terület. Minden számoló node-ban van /tmp/, ami átmeneti file-ok tárolására szolgál. Az itt található adatok job futásának végekor törlődnek,​ törlődhetnek. Nincsen általánosan,​ mindenhonnan elérhető scratch terület. Minden számoló node-ban van /tmp/, ami átmeneti file-ok tárolására szolgál. Az itt található adatok job futásának végekor törlődnek,​ törlődhetnek.
 ==/tmp/ mérete== ==/tmp/ mérete==
-  *A [[hpc2009]] részben (cn01..cn44) nincs belső diszk, így a /tmp/ a memóriából foglal helyet. Nagyobb mennyiségű adat tárolására nem alkalmas. ​[[GiB]] a maximális mérete.+  *A [[hpc2009]] részben (cn01..cn43) nincs belső diszk, így a /tmp/ a memóriából foglal helyet. Nagyobb mennyiségű adat tárolására nem alkalmas. ​16 [[GiB]] a maximális mérete.
   *A [[hpc2005]] részben (blade01..blade12) van /tmp/ ez pedig egy 72 Gbyte-os belső diszk. Mirror/​stripe nélkül. ​   *A [[hpc2005]] részben (blade01..blade12) van /tmp/ ez pedig egy 72 Gbyte-os belső diszk. Mirror/​stripe nélkül. ​
-  *A [[flocking]] partícióban ​a big01 -en cca 4 TB lehet a /tmpfat01 és fat02 gépeken ​cca 700 GB.+  *A [[flocking]] partícióban cca 700 GB a /tmpbig01 gépen van egy cca 4TB /scratch.
  
 ==Speciális rendszerterületek== ==Speciális rendszerterületek==
Sor 28: Sor 28:
   *pvm csoport: PVM oktatásban részt vevő gyakvezérek.   *pvm csoport: PVM oktatásban részt vevő gyakvezérek.
   *pvm-students csoport: PVM oktatásban részt vevő hallgatók. Csak a [[hpc2005]] részt érik el (blade01..blade12),​ valamint egyéb erőforrásaik is korlátozva vannak.   *pvm-students csoport: PVM oktatásban részt vevő hallgatók. Csak a [[hpc2005]] részt érik el (blade01..blade12),​ valamint egyéb erőforrásaik is korlátozva vannak.
-  *sun10k csoport: a hpc csoport régi neve.  
  
 Ez a felosztás az operációs rendszer szempontjából érdekes, és nem érinti az egy feladat/​project szerint szerveződő csoportosítást.  ​ Ez a felosztás az operációs rendszer szempontjából érdekes, és nem érinti az egy feladat/​project szerint szerveződő csoportosítást.  ​
  
-Feladat/​project szerinti csoportos munkára és közös tárterületre van lehetőség. E-mailen ​kell igényelni.+Feladat/​project szerinti csoportos munkára és közös tárterületre van lehetőség. E-mailen ​lehet igényelni.
  
 ====Telepített programok==== ====Telepített programok====
swintro.txt · Utolsó módosítás: 2015/11/25 15:20 szerkesztette: maulis