Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


accessguide

Az atlasz elérése, bejelentkezés

Az atlasz.elte.hu elérése korlátozva van. Nem lehet bárhonnan elérni. Jelenleg az ELTE, a BME és az MTA hálózataiból lehet elérni. Ez a korlátozás igény szerint bővíthető bármely hazai vagy külföldi egyetem/kutatóintézet hálózatával. Biztonsági okokból viszont nem szeretnénk túl nagy nyitást.

Interaktív használat

Interaktívan elsősorban és szinte kizárólag karakteresen (parancsoros) lehet használni. Valamekkora unix vagy linux tudás szükséges az atlasz használatához. Erősebb linux tudással több mindent lehet csinálni a gépen, kevesebb tudással kevesebbet.

SSH protokollal lehet belépni az atlasz.elte.hu néven elérhető fejgépre. A fejgép ssh kulcsának lenyomata:

RSA key fingerprint is 39:7e:71:24:12:87:0d:6e:29:ab:29:bf:94:21:3d:af.

Lehetséges SSH publikus kulccsal is belépni az atlaszra, nem kell feltétlen a jelszó. Kerberos tickettel jelenleg nem lehet belépni az atlaszra. (Az atlasz csak félig kerberizált.)

File feltöltés, letöltés, file-ok elérése

Az atlasz csak ssh protokollon érhető el. Csak a ELTE, BME és az MTA hálózataiban lévő gépekről érhető el. Az atlaszon nincsen sem web szerver, sem ftp szerver. Az atlaszon a home (a /users hierarchia) és a project terület (a /project hierarchia) minden belső node-on ugyanúgy látszik, a fejgépen is, a számoló node-okon is. Viszont a számoló node-on lévő /tmp az lokális, minden számoló node-on van egy, de ezek különböznek. A lokális adataidat a feldolgozás befejeztével mentsd el a home vagy a project területre. Az atlasz tűzfal mögött van, az indítható kapcsolatok korlátozottak.

Világ -> atlasz irány (feltöltés)
 • Ha az adat egy külső web szerveren vagy egy ftp szerveren van, akkor az atlaszon interaktívan kiadott wget vagy curl paranccsal az másolható az atlaszra.
 • A http_proxy és a https_proxy változók élnek, sok kliens program ezekből rendben veszi a proxy beállítást. Várhatóan egy http(s) protokolt használó kliens külön konfigurálás nélkül működik a fejgépről.
 • Egyéb http protokolon kummunikáló kliensnek meg kell adni http proxy beállítást: 192.168.65.254:3128 userid, jelszó nincs. Https esetén ugyanez.
 • Ha az adat egy hálózatilag elérhető szerveren vagy munkaállomáson van (ELTE, a BME és az MTA hálózatai) akkor onnan sftp vagy scp (windows alatt winscp) paranccsal lehet az adott adatot felmásolni. Ilyen esetben javasolt a fejgép helyett az sftp.atlasz.elte.hu használata.
 • Ha az adat nincs egy elérhető szerveren (pl. otthon van) akkor előbb egy elérhető szerverre kell felmásolni.
Atlasz -> világ irány (letöltés)
 • Csak az sftp/scp protokolok használhatóak.
 • Az atlaszról belülről nem lehet indítani az scp/sftp parancsokat.
 • Valami külső szerverről vagy munkaállomásról kell indítani az sftp/scp parancsokat.
 • Ha az adat célja nem egy elérhető szerver, akkor valami elérhető szervert közbe kell iktatni (pl. egy tanszéki szervert).
Atlasz területeinek felcsatolása távoli megosztásként
 • Az ELTE, BME és az MTA hálózataiban lévő számítógépről sshfs megoldással messziről is használják az atlaszon lévő területeiket.
git, svn, bazaar
 • Amennyiben a repository elérhető http vagy https segítségével, úgy a git alapértelmezetten működik, mert a proxy konfigurációt megkapja a http_proxy változóból. Speciálisabb esetben esetleg be kell állítani külön.
 • Amennyiben más protokol szükséges, úgy sajnos az atlasz nem lát ki. Kerülő megoldásként javasolt az atlaszon belüli területek sshfs protokollal felcsatolása egy munkállomásra, és ott használni a git/svn/bazaar programokat.

Grafikus használat

A fejgépen van néhány grafikus program telepítve. ezek használatához az SSH protokoll grafikát átvívő üzemmódját kell használni. Példa:

munkaallomas:~$ ssh -n -X atlasz.elte.hu 'xterm'

Ez a megoldás nem túl gyors, komolyabb grafikát igénylő alkalmazások roppant lassúak lesznek. Néhány grafikont gnuplottal megnézni viszont használható.

accessguide.txt · Utolsó módosítás: 2023/04/15 18:50 szerkesztette: maulis