Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


accessguide

Különbségek

A kiválasztott változat és az aktuális verzió közötti különbségek a következők.

Összehasonlító nézet linkje

Előző változat mindkét oldalon Előző változat
accessguide [2021/03/02 23:43]
maulis apró aktualizálás
accessguide [2021/04/26 14:35] (aktuális)
maulis
Sor 17: Sor 17:
 Az atlasz csak ssh protokollon érhető el. az atlaszon nincsen sem web szerver, sem ftp szerver. Az atlasz csak ssh protokollon érhető el. az atlaszon nincsen sem web szerver, sem ftp szerver.
 Az atlaszon a home (a /users hierarchia) és a projectterület (a /project hierarchia) minden belső node-on ugyanúgy látszik, a fejgépen is, a számoló node-okon is. Viszont a számoló node-on lévő /tmp az lokális, minden számoló node-on van egy, de ezek különböznek. A lokális adataidat a feldolgozás befejeztével mentsd el a home vagy a project területre. Az atlaszon a home (a /users hierarchia) és a projectterület (a /project hierarchia) minden belső node-on ugyanúgy látszik, a fejgépen is, a számoló node-okon is. Viszont a számoló node-on lévő /tmp az lokális, minden számoló node-on van egy, de ezek különböznek. A lokális adataidat a feldolgozás befejeztével mentsd el a home vagy a project területre.
 +Az atlasz tűzfal mögött van, az indítható kapcsolatok korlátozottak.
  
 ==Világ -> atlasz irány (feltöltés)== ==Világ -> atlasz irány (feltöltés)==
-  * Ha az adat egy web szerveren vagy egy ftp szerveren van, akkor az atlaszon interaktívan kiadott ''wget'' vagy ''curl'' paranccsal az másolható az atlaszra.+  * Ha az adat egy külső web szerveren vagy egy ftp szerveren van, akkor az atlaszon interaktívan kiadott ''wget'' vagy ''curl'' paranccsal az másolható az atlaszra
 +  * Egyéb http protokolon kummunikáló kliensnek meg kell adni http proxy beállítást: 192.168.65.254:3128 userid, jelszó nincs. Https esetén ugyanez.
   * Ha az adat egy elérhető szerveren vagy munkaállomáson van (ELTE, a BME és az MTA hálózatai) akkor onnan ''sftp'' vagy ''scp'' (windows alatt winscp) paranccsal lehet az adott adatot felmásolni. Ilyen esetben javasolt a fejgép helyett az [[sftp|sftp.atlasz.elte.hu]] használata.   * Ha az adat egy elérhető szerveren vagy munkaállomáson van (ELTE, a BME és az MTA hálózatai) akkor onnan ''sftp'' vagy ''scp'' (windows alatt winscp) paranccsal lehet az adott adatot felmásolni. Ilyen esetben javasolt a fejgép helyett az [[sftp|sftp.atlasz.elte.hu]] használata.
   * Ha az adat nincs egy elérhető szerveren (pl otthon van) akkor előbb egy elérhető szerverre kell felmásolni.   * Ha az adat nincs egy elérhető szerveren (pl otthon van) akkor előbb egy elérhető szerverre kell felmásolni.
Sor 30: Sor 32:
  
 ==Atlasz területeinek felcsatolása távoli megosztásként== ==Atlasz területeinek felcsatolása távoli megosztásként==
-  * Az ELTE, BME és az MTA hálózataiban lévő számítógépről sshfs megoldással messziről is használják az atlaszon lévő területeiket. Ekkor sshfs célként az [[sftp|sftp.atlasz.elte.hu]] javasolt, annak lényegesen nagyobb rendelkezésre állása miatt. +  * Az ELTE, BME és az MTA hálózataiban lévő számítógépről sshfs megoldással messziről is használják az atlaszon lévő területeiket. 
 +== git, svn, bazaar == 
 +  * Amennyiben a repository elérhető http agy https segítśegével, úgy a git -nek meg kell adni a proxyt. 
 +  * Amennyiben más protokol szükséges, úgy sajnos az atlasz nem lát kiKerülő megoldásként javasolt az atlaszon belüli területek sshfs protokollal felcsatolása egy munkállomásraés ott használni a git/svn/bazaar programokat.
  
 ===Grafikus használat=== ===Grafikus használat===
Sor 38: Sor 42:
 munkaallomas:~$ ssh -n -X atlasz.elte.hu 'xterm' munkaallomas:~$ ssh -n -X atlasz.elte.hu 'xterm'
  
-Ez a megoldás nem túl gyors, komolyabb grafikát igénylő alkalmazások roppant lassúak lesznek. Néhány grafikont gnuplottal megnézni viszont hatékony.+Ez a megoldás nem túl gyors, komolyabb grafikát igénylő alkalmazások roppant lassúak lesznek. Néhány grafikont gnuplottal megnézni viszont használható.
accessguide.txt · Utolsó módosítás: 2021/04/26 14:35 szerkesztette: maulis