Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


eltehpchistory

Különbségek

A kiválasztott változat és az aktuális verzió közötti különbségek a következők.

Összehasonlító nézet linkje

Előző változat mindkét oldalon Előző változat
Következő változat
Előző változat
eltehpchistory [2021/02/26 19:21]
system update 2021
eltehpchistory [2021/10/13 16:29] (aktuális)
maulis tszalay
Sor 1: Sor 1:
 ===== Az ELTE IIG HPC rendszereiről==== ===== Az ELTE IIG HPC rendszereiről====
 ====Korábbi rendszerek==== ====Korábbi rendszerek====
-A caesar cluster részeként 1996-ban létezett egy IBM SP alapú rendszer. Rendszergazdái: FCO Nagy János és ?+A caesar cluster részeként 1996-ban létezett egy [[https://en.wikipedia.org/wiki/IBM_Scalable_POWERparallel|IBM SP]] alapú rendszer. 2 rack. Rendszergazdái: FCO Nagy János és Szalay Tamás.
 Elavultság és pénzhiány miatt a szolgáltatás megszűnt. Elavultság és pénzhiány miatt a szolgáltatás megszűnt.
  
 A lágymányosi épületbe költözés után (2000) sokáig nem volt HPC szolgáltatása az Informatikai Igazgatóságnak. A lágymányosi épületbe költözés után (2000) sokáig nem volt HPC szolgáltatása az Informatikai Igazgatóságnak.
  
-A HP Magyarország közbenjárásával egy amerikai meteorológiai hivatal leselejtezett Alpha4100 clusterének fele (4 node) került hozzánk. A cluster másik fele (a másik 4 node) a műegyetemre. Ennek a neve volt az aladar.elte.hu. A Mézga-család. Sorozatos hardverhibák és supportnélküliség útján egyre alacsonyabb színvonalú szolgáltatást nyújtva kimult.+A HP Magyarország közbenjárásával egy amerikai meteorológiai hivatal leselejtezett Alpha4100 clusterének fele (4 node) került hozzánk. A cluster másik fele (a másik 4 node) a műegyetemre. Ennek a neve volt az [[http://www.caesar.elte.hu/eltenet/aladar/index.html|aladar.elte.hu.]] A Mézga-család. Sorozatos hardverhibák és supportnélküliség útján egyre alacsonyabb színvonalú szolgáltatást nyújtva kimult.
  
-Az [[http://www.niif.hu/szolgaltatasok/szuperszamitastechnika/szuperszamitastechnika|NIIF]] által korábban használt SUN Enterprise 10000 számítógép-pár egyik fele (selejtezés útján) került ide, amit igen hosszú küszködéssel végre sikerült életre lehelni. (Holitska András) Ez egy valódi szupergép, 'baby-Cray'. Valószínű, hogy az üzemeltetéshez szükséges erősáramú/klímatechnikai és rendszergazdai erőforrások meghaladták a gép számítási teljesítményének piaci értékét. Ennek a neve a szelgep.elte.hu, utalva a hűtéstechnikai megoldására. +Az [[http://www.niif.hu/szolgaltatasok/szuperszamitastechnika/szuperszamitastechnika|NIIF]] által korábban használt [[https://www.origo.hu/techbazis/20031020szuper.html|SUN Enterprise 10000]] számítógép-pár egyik fele (selejtezés útján) került ide, amit igen hosszú küszködéssel végre sikerült életre lehelni. (Holitska András) Ez egy valódi szupergép, 'baby-Cray'. Valószínű, hogy az üzemeltetéshez szükséges erősáramú/klímatechnikai és rendszergazdai erőforrások meghaladták a gép számítási teljesítményének piaci értékét. Ennek a neve a szelgep.elte.hu, utalva a hűtéstechnikai megoldására. 
 Lásd a bekapcsolásakor készített kis videót: {{pic:szelgep-poweron.3gp}}  Lásd a bekapcsolásakor készített kis videót: {{pic:szelgep-poweron.3gp}} 
 A gép később elkerült a [[http://www.infmuz.hu/|szegedi Informatika Történeti Múzeumba]] A gép később elkerült a [[http://www.infmuz.hu/|szegedi Informatika Történeti Múzeumba]]
Sor 35: Sor 35:
 2019 -ben kiírásra, beszerzésre, majd 2020.03 -ban szállításra került az atlasz következő hardvere. A beüzemelést fél évvel eltolta a covid19-átállás.  2019 -ben kiírásra, beszerzésre, majd 2020.03 -ban szállításra került az atlasz következő hardvere. A beüzemelést fél évvel eltolta a covid19-átállás. 
  
-2020.9.30 SEK telephelyen fizikailag beszerelésre került az új hardver.+2020.9.30 SEK telephelyen fizikailag beszerelésre került az új hardver. (Győri Endre Attila, Maulis Ádám, Szánthó Lénárd Lajos)
  
-2021.1.22 Innentől a SEK telephely szolgáltat, a régi hardverek leállításra kerültek. A régi hardvereből továbbüzemeltetjük: st03, flocking gépek, management node.+2021.1.22 Innentől a SEK telephely szolgáltat, a régi hardverek leállításra kerültek. A régi hardvereből továbbüzemeltetni tervezzük st03, flocking gépek, management node
 + 
 +2021.4.16 SEK telephelyen fizikailag beszerelésre került 5 újabb node, valamint a produktív (felhasználói forgalmat bonyolító) switch. Ezek a bővítések még a tavalyi etaphoz tartoztak. Az st03, flocking gépek és a régi management node is most került beszerelésre.
eltehpchistory.1614363682.txt.gz · Utolsó módosítás: 2021/02/26 19:21 szerkesztette: system