Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


swintro

Különbségek

A kiválasztott változat és az aktuális verzió közötti különbségek a következők.

Összehasonlító nézet linkje

Előző változat mindkét oldalon Előző változat
swintro [2021/03/02 12:42]
maulis [Telepített programok] aktualizálás
swintro [2021/04/26 14:40] (aktuális)
maulis
Sor 5: Sor 5:
 Az atlasz név alatt jelenleg 18 darab számoló node szolgál. A ténylegesen használható erőforrások ezeken a fizikai gépeken virtualizálva futnak. Az egyik virtuális gép neve 'login'. Erre lehet belépni, innen lehet programot futtatni. A többi gép csak a slurm erőforráskezelő rendseren keresztül érhető el. Az atlasz név alatt jelenleg 18 darab számoló node szolgál. A ténylegesen használható erőforrások ezeken a fizikai gépeken virtualizálva futnak. Az egyik virtuális gép neve 'login'. Erre lehet belépni, innen lehet programot futtatni. A többi gép csak a slurm erőforráskezelő rendseren keresztül érhető el.
  
-A rendszeren Linux fut. Pontosabban Debian GNU/LinuxA rendszer használatához Linux parancssoros felhasználói ismeretek szükségesek. +A rendszeren Linux fut. (Debian GNU/LinuxA rendszer használatához Linux parancssoros felhasználói ismeretek szükségesek. 
 ==Program(csomagok) telepítése== ==Program(csomagok) telepítése==
-A felhasználók nem rendelkeznek 'root' jogosultsággal, minden konfigurációt és installációt szolgáltatásként végzünk. Ha valami programra szükség van, azt levélben történő jelzés után, amint lehet, felrakjuk. Ha egy program(csomag)nak létezik a debian stable verziója, akkor azt preferáljuk.+A felhasználók nem rendelkeznek 'root' vagy 'sudo' jogosultsággal, minden konfigurációt és installációt szolgáltatásként végzünk. Ha valami programra szükség van, azt levélben történő jelzés után, amint lehet, felrakjuk. Ha egy program(csomag)nak létezik a debian stable verziója, akkor azt preferáljuk.
  
 ==Felhasználói adatok== ==Felhasználói adatok==
Sor 14: Sor 14:
 Nincsen általánosan, mindenhonnan elérhető scratch terület. Minden számoló node-ban van /tmp/, ami átmeneti file-ok tárolására szolgál. Az itt található adatok job futásának végekor törlődnek, törlődhetnek. Nincsen általánosan, mindenhonnan elérhető scratch terület. Minden számoló node-ban van /tmp/, ami átmeneti file-ok tárolására szolgál. Az itt található adatok job futásának végekor törlődnek, törlődhetnek.
 ==/tmp/ mérete== ==/tmp/ mérete==
-  *A [[hpc2019]] részben (cn18-01..cn18-35) nincs belső diszk, így a /tmp/ a memóriából foglal helyet. Nagyobb mennyiségű adat tárolására nem alkalmas. 45 [[GiB]] a maximális mérete.+  *A [[hpc2019]] részben (cn18-01..cn18-35) nincs belső diszk, így a /tmp/ a memóriából foglal helyet. Nagyobb mennyiségű adat tárolására nem alkalmas. 27 [[GiB]] a maximális mérete. Amennyiben egy job sok adatot pakol a /tmp/ -be, akkor csökken a használható memóriája.
   *A [[flocking]] partícióban cca 700 GB a /tmp; a big01 gépen van egy cca 4TB /scratch.   *A [[flocking]] partícióban cca 700 GB a /tmp; a big01 gépen van egy cca 4TB /scratch.
  
Sor 21: Sor 21:
  
 ==A fejgép és a számoló node-ok oprendszere== ==A fejgép és a számoló node-ok oprendszere==
-Mind a [[loginnode|login node]], mind a számoló node-ok Debian GNU/Linux alapúak. A login node pontosan megegyexzik a számoló node-ok konfigurációjával. Minden számoló node pontosan ugyanúgy van konfigurálva, mindegyiken ugyanazt a szoftverkörnyezetet lehet elérni. +Mind a [[loginnode|login node]], mind a számoló node-ok Debian GNU/Linux alapúak. A login node pontosan megegyezik a számoló node-ok konfigurációjával. Minden számoló node pontosan ugyanúgy van konfigurálva, mindegyiken ugyanazt a szoftverkörnyezetet lehet elérni. 
  
 ==Felhasználói csoportok== ==Felhasználói csoportok==
swintro.txt · Utolsó módosítás: 2021/04/26 14:40 szerkesztette: maulis