Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


hpc2009_beszerzes

Az alábbi levélben foglaltam össze a pályáztatás és a versenyeztetés koncepcióját.

A celunk a HPC maximalizalasa volt.
 1. Eldobtuk azt a (szerintem hibas) kozvelekedest, hogy elobb hatarozzuk meg arfuggetlenul a megfelelo muszaki specifikaciot, es utana targyaljunk az arrol. MIvel egy HPC az ar/teljesitmeny aranyrol szol, emiat a targyalasok, gondolkodasok leges-legelejen is ott szerepelt az ar.
 2. Egy rakas feladatot atvettunk a beszallitoktol. Ez ugyben a koncepcio az volt, hogy ha jelentos feladatokat kerunk a beszallitotol, akkor annak a koltseget o kenytelen beepiteni az arba. Peldak:
  1. nem kertuk, hogy elozetesen mutassanak hasonlo osszerakott clustert valahol a vilagban
  2. nem kertuk, hogy az alkalmazasainkat futtassak le, es az igy valos eredmenyeket kapjunk
  3. az elso fazisban segitettunk a beszallitoknak kivalasztani a sajat termekportfoliojukbol azt az egyseget, amivel ok a leghatasosabban tudnak versenyezni
  4. stb
 3. A nyilt verseny az egyetlen modszer, amivel beszallito haszna minimalizalhato/szallitott eszkoz maximalizalhato. Versenyt hirdettunk, bar KSZF alapjan vasarolunk. Ez egy inverz arverseny volt, a legelejen megmondtuk, hogy mennyi a penz, es az nyer, aki a legnagyobb rendszert adja.
  1. erdekeltek voltunk a nyilt versenyben. Emiatt *nagyon pontosan* tisztaztuk, hogy hogyan lehet nyerni.
  2. tartottuk magunkat a nyilt, leiras alapjan torteno valasztashoz, bar a KSZF beszerzes alapjan erre a jog nem kotelezett. Eros (nagyon eros!) lobbi indult el annak erdekeben, hogy ne tartsuk be a sajat szavunkat. Betartottuk. szerintem, ha engedunk a lobbinak, akkor 25 node-nal allunk meg, igy 44 lett.
  3. mivel erdekeltek voltunk a versenyben, emiatt erdekeltek voltunk abban, hogy minel tobb tartalmilag es formailag megfelelo ajanlat erkezzen. Emiatt azt a specialis kitetelt tettuk, hogyha valamelyik szallito a hatarido elott kuld konfiguraciot, (ar/darab nelkul) akkor azt velemenyezzuk, hogy megfelel-e a tartalmi es formai kiirasoknak. Igy segitettunk minel tobb szallitot versenyben maradni. (szukseguk is volt ra, 7 szallito indult, ebbol 5 keptelen volt formailag es tartalmilag megfelelo ajanlatot adni az elso korben)
  4. tobb koros versenyt hirdettunk, de fixen meghataroztuk, hogy hany kor lesz. Ez jo, de most mar egy picit tovabb mennek: a kozbenso korokben (az elso kor kivetelevel) a legroszabb arajanlatot tevot kizarnam a tovabbiakbol. Maximum 4 kor. Nalunk 3 volt. Minden kor vegen korbekuldtuk, hogy mekkora az aktualisan legjobb gep (azt nem, hogy melyik gyarto konfigja!)
 4. a verseny miatt olyan konfiguraciot valasztottunk, amit mindenki tud szallitani. A szallitok teli vannak egyedi, csak rajuk ervenyes muszaki megoldasokkal. A targyalasok alatt ezen muszaki megoldasokat probaltak eloterbe helyezni, hiszen, ha megtetszik egy gyartofuggo muszaki megoldas, akkor azon ok mar nincsenek versenyben. Mindenkinek van ilyenje. Ezek osszehasonlithatatlanok, konkret meresek nincsenek, hatasuk megbecsulhetetlen, kiveve, ha elozetesen leteszteljuk. Azonban ezt a mi kicsiny penzugyi keretunk miatt korabban elvetettuk.
 5. Nincs bovithetoseg. A bovithetoseg 0 pontot er a versenyben. 2 ev mulva nem eri meg a mai architekturaba beruhazni. (diszket venni bele, memoriat venni bele, interconnectet venni bele stb) a 2 ev mulvai beszerzes az egy 2 ev mulvai beszerzes lesz. Csatoltan kuldok egy abrat a top500.org listajabol: az 500. (utolso) gepek teljesitmenye az ido fuggvenyeben. Halalpontosan exponencialis. Ha most penzt aldozunk a bovithetosegre, akkor a penzunket egy lehetosegre koltjuk (altalaban draga lehetosegre) a gepek idobeli arzuhanasa miatt ez nem eri meg.
 6. meresek alapjan valasztunk, ugyan nem altalunk keszitett, de HPC alkalmazasok futtatasabol eredo meresek alapjan. (sepc.org altal publikalt specFP_rate2006) Ezt az egy szerverre eso szamot azert szorozhattuk fel a node-ok szamaval, mert az interconnectet az elejen kikottuk, meghataroztuk. Szabvanyos (flat) gigabit ethernet interconnectet valasztottunk, igy interconnectben nem volt verseny.

Udv,

Maulis Adam

hpc2009_beszerzes.txt · Utolsó módosítás: 2013/01/28 13:06 szerkesztette: maulis